Költségek

Mennyibe kerül a kondenzációs kazánra való átállás?

2015. szeptember 26-a után már csak olyan kazánokra kapnak engedélyt a nem lakossági fogyasztók, amelyek hatásfoka legalább 86%-os, 2016. január 1-e után pedig ugyanez a szabály vonatkozik a lakossági fogyasztókra is.

Jelenleg ennek a feltételnek a kondenzációs gázkazánok tesznek eleget, melyek a hagyományos kazánokkal ellentétben, nem engedik ki a kéménybe a tüzeléskor keletkező vízgőzt, hanem lecsapatják azt a kazánban, s a gőzben lévő energiát (hőt) is felhasználják.
Ez a folyamat jó, mivel így egységnyi mennyiségű tüzelőanyagból több hő nyerhető, vagy számokra lefordítva ezt, ugyanolyan fűtési szokásokkal is kb. 20-35%-os gázszámla csökkenés érhető el.

Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni azokat a költségeket, melyek a kondenzációs típusú kazánokra való áttéréskor jelentkeznek. Fontos leszögezni ugyanakkor azt is, hogy nem kell lecserélni a már meglévő és még működő gázkazánokat, a szigorítás csak az újonnan üzembe helyezett kazánoknál kötelező. Ennek köszönhető, hogy a költségek a magyar háztartások jó részénél csak a valamikori távoli jövőben jelentkeznek majd.

Árak

A kondenzációs kazánok új típusú kéményeket igényelnek, mivel ezek a kazánok zárt égésterűek, így nem az elhelyezésükre szolgáló helység levegője táplálja az égést. Az égéstérbe egy koaxiális rendszer vezeti be a levegőt, mely dupla csőrendszerének egyikén érkezik a levegő, másik tagján távoznak az égéstermékek.

  • A kondenzációs kazánok 100-150000 forinttal is többe kerülhetnek, mint a hagyományos kazánok, ehhez jön a kémény átalakításának költsége.
  • Ha már a kéményhez is hozzányúlunk, akkor kötelező egy felülvizsgálat a kéményseprőtől, ennek díja 10-15 ezer forint.
  • A gázszolgáltatóhoz gáztervet kell benyújtani, ami részletezi a kiépítésre kerülő rendszer elemeit, a felhasznált anyagokat, stb. Ennek ára kb. 40-60 ezer forint.
  • A gázkészüléket egy szakembernek kell lecserélnie (kb. 25-40 ezer forint munkadíj), illetve beüzemelnie (kb. 15-40 ezer forint), mivel az újonnan vásárolt kondenzációs gázkazán garanciája csak így válik érvényessé.
  • Végül, szükség lesz egy EPH (Egyen Potenciálra Hozás) jegyzőkönyvre is, mely a kialakított rendszer villamos biztonságát tanúsítja, enélkül a gázszolgáltató nem engedélyezi az üzembe helyezést. Az EPH jegyzőkönyv ára kb. 10-15 ezer forint.