Hogyan működik?

A kondenzációs kazánok vagy más néven égéshőkazánok a tüzelőanyagokat – elsősorban a földgázt – leghatékonyabban égetik el, ill. hasznosítják. A hagyományos kazánok a tüzelőanyagok energiatartalmát csak részben alakítják át hővé. A veszteségek közül a legjelentősebb a füstgázveszteség, a kéményeken keresztül a szabadba távozó égéstermék hőtartalma. Ez a veszteség két részből tevődik össze: – az égéstermék érezhető hője (a távozó füstgáz hőmérséklete általában 120…200 celsius fok, ennek hőtartalma nem hasznosul; – a távozó vízgőz rejtett hője.
A tüzelőanyag elégetésekor keletkező vízgőz rejtett hője a tüzelőanyagok égéshőjének és fűtőértékének különbsége. Az égéshő és a fűtőérték közötti különbség földgáznál a fűtőérték 11 %-a.

A kondenzációs kazánok nagyméretű hőcserélője és megfelelő kialakítása lehetővé teszi, hogy az égéstermék 30…40 celsius fokon – a harmatponti hőmérsékletnél (földgáznál 57 celsius fok) kisebb hőmérsékleten – távozzon.

A kis füstgáz-hőmérséklet eredményeként az égéstermék hőtartalmának és a távozó vízgőz párolgási hőjének jelentős része a lakás fűtésére hasznosítható.

A kazánok hatásfokát Magyarországon és az európai országok jelentős részében is ma még a fűtőértékre vonatkoztatva számítják. A kondenzációs kazánok nemcsak a tüzelőanyag fűtőértékét, hanem annál többet, az égéshőjét hasznosítják.

A kondenzációs (égéshő) kazánoknál a fűtőértékre megadott 102…108 % – os pillanatnyi hatásfok nem jelenti azt, hogy ezek a kazánok perpetuum mobile-k.

Amikor kifizetjük a felhasznált földgázt, nemcsak a fűtőértékét fizettük ki, hanem égéshőjét is.

A különféle gyártmányú és típusú hagyományos gázkazánok ismertetőiben általában a pillanatnyi ( laboratóriumi körülmények között mért) hatásfok értékeket adják meg, legtöbbször 90…92%-ot.

A tényleges fűtés körülményei a lakásokban, épületekben soha nem azonosak a laboratóriumi körülményekkel. A kazánok a teljes fűtési időszak alatt soha nem működnek állandóan, hanem a hőigénytől függően ki-be kapcsolnak, esetleg teljesítményüket igény szerint növelik vagy csökkentik (folyamatos szabályozás).