12 okt 2016

10 kérdés és válasz a kondenzációs gázkazánokról

0 hozzászólás

1. Hol találták fel a kondenzációs kazánokat?
A kondenzációs kazánokat Hollandiában találták fel, még az 1970-es évek végén.

2. Miért rendelkezik jobb hatásfokkal egy kondenzációs kazán, mint egy hagyományos?
A hagyományos kazánoknál az égéstermékek között jelen lévő vízgőz a kéményen keresztül távozik el. Mivel a vízgőz is jelentős mennyiségű energiát tartalmaz, ez így kárba veszik. A kondenzációs kazán megoldja ezt a problémát, és a vízgőzt nem engedi a kéménybe távozni, hanem lecsapatja, felhasználva annak energia(hő)tartamát is.
3. Mit jelent az, hogy a kondenzációs kazánok zárt égésterűek?
A zárt égésterű kazánoknál az égés egy elzárt területen következik be, az égési folyamatok nincsenek kapcsolatban a kazánnak helyet adó helyiséggel. Ez azt jelenti, hogy sem a levegő nem jut be a helyiségből a kazánba, sem az égéstermék nem jut ki a kazánból a helyiségbe. Ez szuper biztonságos, mivel a kazán nem használhatja el a levegőt az emberek elől, illetve nem kell tartani például a szén-monoxid mérgezéstől sem. A zárt égésterű kazánok egy zárt rendszeren keresztül, az épületen kívülről vételezik a levegőt.

4. Mennyire voltak elterjedtek Magyarországon a kondenzációs gázkazánok, mielőtt kötelezővé tették őket?
Ellentétben a Nyugat-Európai 100%-os aránnyal, a 2013-ban Magyarországon eladott gázkazánok mintegy 20%-a volt kondenzációs típusú.

5. Mekkora megtakarítás érhető el a gázszámlán a kondenzációs gázkazánok használatával?
A tapasztalatok alapján a kondenzációs gázkazánok használatával mintegy 20-35%-os árcsökkenés érhető el a gázszámlán.
6. Melyek a leggyakoribb kondenzációs gázkazán márkanevek?
Az eladások alapján, Magyarországon a legkedveltebb gyártók a Bosch, a Saunier Duval, a Vaillant, a Remeha és a Viessmann.

7. Minél kisebb egy kondenzációs kazán, annál kisebb teljesítményű is?
Ezt így nem lehet kijelenteni, léteznek a piacon olyan kisméretű kazánok is, melyek nagy teljesítménnyel rendelkeznek.

8. Nem lenne olcsóbb inkább a lakás szigetelésére költeni a pénzt, új gázkazán vásárlása helyett?
Ezt mindig az aktuális feltételek döntik el, a legolcsóbb kondenzációs gázkazánok ára kb. 300000 forint, ebből pedig még nem lehet leszigetelni egy lakást.

9. Megoldhatom saját kezűleg is a kazán cseréjét?
A kazán cseréjekor mindenképpen érdemes kikérni egy szakember véleményét, aki segít kiválasztani a lakásnak megfelelő legjobb kazánt. Miután megvásároltuk a kiszemelt berendezést, mindenképpen gázszerelővel kell beköttetni!
A legtöbb kondenzációs kazán megköveteli a kémény átépítését is, ehhez szintén szakember szükséges. A hagyományos kémények helyett koaxiális (kétágú) rendszer kiépítése szükséges. A két ág egyikén érkezik az égést tápláló levegő, s a másikon távoznak az égéstermékek.

10. A csatornába vezethető-e a kondenzációs gázkazánból származó kondenzvíz?
A kondenzvíz kémhatása enyhén savas, kb. PH 3. Ez kb. a szódavízzel, ecettel megegyező kémhatás, így nem okoz kárt a környezetben, nem beszélve arról a tényről, hogy a szennyvíz kémhatása lúgos, azt a szennyvíztelepeken semlegesítik.
A fentieknek megfelelően az enyhén savas kondenzvíz csak semlegesíti a háztartási szennyvíz lúgosságának egy részét. Azért csak egy részét, mert nagyságrendekkel több lúgos szennyvizet termel egy háztartás, mint kondenzvizet egy kondenzációs gázkazán.
[elejére]

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.