16 dec 2015

Hogyan lehet tisztítani a fűtési rendszereinket?

0 hozzászólás

Otthonunk fűtési rendszerének tisztításával általában csak akkor szoktunk foglalkozni, ha valamilyen meghibásodást érzékelünk. Ilyenkor az ok lehet a rendszer szennyeződése is. Ezek a szennyeződések a korábbi szerelések, illetve egyéb karbantartó munkálatok során kerülhetnek be a rendszerbe, de a fűtőfolyadékokból lecsapódó anyagok is okozhatnak problémákat. A kazánok esetében a hőcserélő berendezés szokott a legtöbb esetben meghibásodni az iszapos folyadék miatt.

Hogyan zajlik pontosan a fűtési rendszer tisztítása?
Az úgynevezett mosókompresszoros eljárás segítségével tudjuk a lerakódott szennyezőanyagok által okozott dugulásokat a leghatékonyabban eltávolítani a rendszerből. A folyamat lényege, hogy a gép olyan impulzusokat generál, amelyek képesek a letapadt szennyeződéseket szerkezetileg feloldani. A keringetett folyadékkal pedig már könnyen el tudjuk távolítani azokat a rendszerből.

A vízkő és a korrózió által keletkezett anyagok eltüntetése azonban csak vegyszeres tisztítóanyagok alkalmazásával lehetséges.

Mindkét eljárás esetében ügyelnünk kell a megfelelő gép és a technika pontos alkalmazására.

Hogyan tisztítsuk meg a rendszert kazáncsere előtt?

A kazánok esetében a fűtőfolyadék egy idő eliszaposodik, így új kazán üzembe helyezése előtt mindenképpen érdemes elvégezni egy teljes körű, vegyszeres tisztítást a károk megelőzése érdekében. Ez kiemelten fontos azért, mert bár a gyártók a kazánok működésére garanciát szoktak vállalni, az iszapos fűtőfolyadék miatt keletkezett károkat nem fizetik meg.

Sokan rosszul azt hiszik, elegendő egy slaggal átmosni a rendszert, de ezzel végzetes hibát követhetnek el! Az alapos vegyszeres tisztítást ugyanis semmi sem tudja megfelelően pótolni!

Kazáncsere esetén tehát mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni a rendszer többi elemének tisztításához, így elkerülhető a gyári garancia elvesztése és a felmerülő költségek saját zsebből történő megfizetése. Utóbbi eset különösen azért bosszantó, mivel maga a kazáncsere is jelentős költséget emészt fel, nem érdemes ezt még újabb összegekkel megtoldani az alacsony tisztítási költségek elkerülése érdekében!
[elejére]

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.