23 okt 2015

Folyamatosan nő a kondenzációs gázkazánok aránya

0 hozzászólás

Szeptember 26-án lépett életbe az az európai uniós rendelet, mely kötelezően előírja a kondenzációs elven működő gázkazánok használatát az újonnan üzembe helyezett készülékeknél. Ennek köszönhetően, illetve az ingatlanpiacon tapasztalható megnövekedett beruházási kedv miatt, idén 10%-kal nőtt a kondenzációs gázkazánok értékesítési volumene.
A rendelet által megadott szeptember végi határidőnek köszönhető az is, hogy míg korábban jellemzően csak az első hidegek megérkezésekor, októberben eszméltek fel a kazántulajdonosok, most már augusztusban is nagyon sokan kérték a kazánjuk javítását, vagy cseréjét.

Egy új kondenzációs kazán átlagára 235 ezer forint, mely magasabb, mint a hagyományos kéménnyel működő nem kondenzációs kazánok 130 ezer forintos minimum ára. A felmérések azonban azt mutatják, hogy a fűtéssel kapcsolatos költségek a kondenzációs kazánra történő átállás után akár 30%-kal is csökkennek, így a beruházás 10 év alatt megtérülhet. Természetesen a költségcsökkenést olyan tényezők befolyásolhatják, mint a rendszer megfelelő kiépítése, vagy az alkalmazott hőszigetelési megoldások.

Magyarországon évente 60000 gázkazánt helyeznek forgalomba, tavaly a kondenzációs típus 25-30%-ot képviselt. Ez az érték idén már 50%-ra nőtt.

A kondenzációs kazánok aránya jövőre jelentősen nőni fog, hiszen az idén augusztusig legyártott hagyományos kazánokat már csak 2 évig lehet értékesíteni. Vagy már addig sem, hiszen a készletek végesek, a szakértők szerint pedig a már elkészült kazánok egy éven belül elfogynak, s egyes típusok már most teljesen el is tűntek a kínálati piacról.

Ön szerint jó ötlet, hogy az Európai Unió kötelezővé teszi a kondenzációs kazánok használatát?

Vagy el van ez egy picit túlozva, a magyar emberek gazdasági helyzetét figyelembe véve?

Ossza meg velünk véleményét az alábbi hozzászólások között!
[elejére]

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.