20 okt 2015

Támogatás kondenzációs kazánok cseréjére

0 hozzászólás

Komolyabb költségek várnak ősztől azokra, akik régi gázkazánjukat cserélnék újabbra. Szeptember 26-tól ugyanis életbe lép az Európai Unió egy rendelete, mely csak az olyan gázkazánok beépítését engedi, melyek éves átlagban legalább 86%-os hatásfokkal működnek. Jelenleg ennek főleg a kondenzációs elven működő kazánok felelnek meg.
Jelenleg az újonnan forgalomba helyezett kazánok mintegy 40%-a kondenzációs, de ez az arány az új szabályozások miatt mindenképpen nőni fog. Nem ördögtől való amúgy ez a technológia, hiszen a tapasztalatok alapján az új típusú kazánok 25-30%-kal csökkentik a rezsit, így áruk 2,5-8 év alatt megtérül.

Egy kondenzációs kazán átlagára 300 ezer forint körül alakul, de ha szükség van épületgépészeti átalakításokra, kéménymódosításra, a számla meghaladhatja az 1 millió forintot is. Mivel ez az összeg jelentős terhet róhat a háztartásokra, a most meghirdetett energetikai pályázat ideális lehet a kazánt cserélők számára.

A pályázat igénybe vehető panel- és téglaházak esetén is, ráadásul az olyan épületeknél, ahol a lakások egyedi fűtéssel rendelkeznek, a kérelmezők szintén megkaphatják a lakásonkénti 150 ezer forintos maximális támogatást. A támogatást kondenzációs kazánra történő cseréhez kell felhasználni, s a költségek maximum 50%-a finanszírozható a támogatásból.

A másik 50%-ot az igénylőnek kell biztosítania, mely összeg így nagyságrendjeiben megfelel annak, amibe amúgy egy hagyományos kazán került volna. Ha úgy nézzük, a támogatással az állam fizeti a kondenzációs és hagyományos kazán közötti árkülönbséget!

Önök terveznek a közeljövőben kondenzációs kazánra váltani?

Mekkora terhet jelent Önöknek a megnövekedett költségek előteremtése?[elejére]

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.